PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
- 200g margaryny
- 1/2 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400g mąki
Margarynę zmiksować z cukrami i jajkiem na jednolitą, puszystą masę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką), ciasto podzielić na dwie części : 1/4 i 3/4.
JABŁKA:
- 10szt. jabłek
- sok z 1/2 cytryny
- łyżka cynamonu
- gdyby jabłka były kwaśne można dosłodzić wg. uznania
Jabłka obrać, pokroić w plastry, przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny i 3-4 łyżki cukru, podgrzewać aż jabłka trochę zmiękną, dodać cynamon i dokładnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia.
Formę 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić większą częścią ciasta, na ciasto wykładamy przestudzone jabłka, pozostałe ciasto podsypać mąką, rozwałkować i wycinać podłużne pasy, czynność powtarzamy, aż do wykończenia ciasta, pasy ułożyć na jabłkach tworząc kratkę.
Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 50 minut, aż wierzch się zarumieni, gotowe posypać cukrem pudrem.