SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 1szkl. wody
- 125g masła lub margaryny
- 1szkl. mąki pszennej
- 4 jajka
Wodę zagotować z margaryną lub masłem, energicznie mieszając wsypać mąkę, mieszamy aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od ścianek garnka, zostawiamy do ostygnięcia.
Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, następnie przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką w kształcie gwiazdki, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia szprycujemy ok. 7 cm eklery zostawiając odstępy, pieczemy 20-30 minut w temp. 200 stopni.
KREM:
- 3 szkl. mleka
- 2 budynie waniliowe
- 2 łyżki cukru
- 200 g masła
W garnku zagotowujemy dwie szklanki mleka z cukrem, dodajemy budyń rozmieszany w szklance mleka, mieszamy, aż zgęstnieje, ostudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę, ciągle miksując dodawać stopniowo budyń, gotowy krem odłożyć do lodówki do schłodzenia.
Ostudzone eklerki trzeba przekroić wzdłuż i szprycą nakładać krem, następnie je składamy, gotowe dekorujemy cukrem pudrem lub czekoladą, chłodzimy w lodówce :)
mmmm <3 pycha
OdpowiedzUsuńUwielbiam eklerki, muszę zacząć częściej je piec :)
OdpowiedzUsuń