SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 3 szkl. mąki
- 250g margaryny
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1/2 szkl. drobnego cukru
- łyżeczka sody
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto, następnie zawijamy w folię i chowamy do lodówki na ok. 1 godzinę, wtedy lepiej będzie je formować.
Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości wiśni, wkładać do rozgrzanej i wysmarowanej olejem formy, tak na prawdę to maszynkę trzeba wyczuć, ile dać ciasta i ile piec, żeby się nie przypaliły nasze łupinki orzeszków, powinny mieć piękny złoty kolor.
KREM ORZECHOWY:
Łupinki nadziewamy kremem i chowamy do lodówki, krem stężeje, a ciasto będzie bardziej kruche, mi smakują najlepiej na następny dzień.
Z podanego przepisu wyszły mi 74 ciastka :)
Też piekłam z formy kupionej od Rosjan na targu,dużo pracy i stania przy kuchni.Kupiłam na allegro formę elektryczną ,wspaniała rzecz.Żałuję,że kupiłam na 12 połówek zamiast na 24,wkładam porcje ciasta na 3 minuty,dobrze jest zaopatrzyć się w minutnik.Moje ciasto to- 1/2 kg mąki,margaryna 25 dkg,śmietana kwaśna 4 łyżki,3 żółtka, 1 łyżeczka sody rozpuszczona w łyżce octu.Z dwóch porcji wychodzi ok 200 orzeszków
OdpowiedzUsuńMoże kiedyś też kupię sobie elektryczną formę, bo przy tej trochę trzeba postać i jest na 8 połówek, ale mam do niej ogromny sentyment, dziękuję za przepis :)
UsuńJADŁAM!!-SUPER SĄ TE CIASTECZKA ;ZAKOCHAŁAM SIĘ W NICH OD PIERWSZEGO UGRYZIENIA;) ...ALE NIE MAM JESZCZE MASZYNKI! KONIECZNIE MUSZĘ SIĘ ZAOPATRZYĆ...ZAPRASZAM NA'' RURKI Z KREMEM KAWOWYM'';POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/12/rurki-z-kremem-kawowym-i-waniliowym.html
Ja też się w nich zakochałam :)
UsuńA ja mam do Ciebie pytanie, ponieważ pamietam te ciastka z dzieciństwa i kiedy pewnego dnia okazało się, że mojemy bratu udało się znaleść taką foremkę byłam w niebo wzieta, znalazłam przepis na ciastka w necie i krem-był czekoladowy z mlekiem w proszku, problem pojawił mi się podczas pieczenia, z pomiędzy płytek zaczął kapać mi tłuszcz-z ciasta, i zaczynało się dymić, a co za tym idzie włączył mi się alarm przeciwpożarowy-mieszkam w UK, no i na tym skonczylo sie pieczenie ciateczke. Teraz znów zbliżają się świeta i postanowiłam spróbować jeszcze raz, trafiłam na twoją stronę i przepis :) i czy mogłabyś mi powiedziec, czy takie "kopcenie" podczas pieczenia tych ciasteczek na kuchence gazowej jest normalen, czy może wtedy z przepisem na ciasto było coś nie tak ? I to stanie przy tym jest warte tej roboty z orzeszkami ! tez mam taka małą foremkę, starą pewnie też ma z kilkadziesiąt lat bo od jakiejś starszej pani brat ją zdobył, była popsuta dorobił mi rączki ....
OdpowiedzUsuń