SKŁADNIKI:
- 3 jajka (osobno żółtka i białka)
- 1/3 szkl cukru
- 120g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kakao
PRZYGOTOWANIE:
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając połowę cukru, w drugiej misce ubić mikserem żółtka z pozostałą ilością cukru na gładką masę, dodać pianę do żółtek i wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao, dokładnie ale delikatnie wymieszać, przygotowaną masę wlać do tortownicy 18cm, dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć do rozgrzanego piekarnika do 160-170 stopni na ok.35-40 minut (do suchego patyczka), ja upieczony biszkopt zostawiam do ostygnięcia w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, ostygnięty biszkopt przekroić dużym nożem dwa razy, czyli mamy trzy płaty.
Super przepis! Biszkopt wyszedł wysoki i puszysty. Po prostu idealny. Wypróbowałam kilka przepisów na biszkopt ale ten był najlepszy :-)
OdpowiedzUsuńTej mąki jest stanowczo za dużo! Właśnie zmarnowałam wszystkie składniki!
OdpowiedzUsuńJa tak samo ��
UsuńZ tym przepisem wykonywałem swój pierwszy blat i smakował naprawdę dobrze :)
OdpowiedzUsuńChciałbym jednak nauczyć się robić takie torty: https://e-torty.pl/kategoria/torty-artystyczne-3D. Chyba jeszcze za wcześnie na takie propozycje, ale ostatnio miałem okazję próbować i byłem zachwycony.
skad blaszka?
OdpowiedzUsuńCzy mozna dsc make zwykla zamiast tortowej
OdpowiedzUsuńTak
UsuńZ tym przepisem przygotujesz dobre ciacho dla ptakow gdy mrozy. Ilosc maki jak na drozdzowe. Absolutnie odradzam robienie!
OdpowiedzUsuńPieke drugi raz wciągu 6mieś.i ponownie wyrósł z ledwości do pełnej foremki. Nie ma.mowy o podziale na 3cześci.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUwielbiam piec torty. Sprawia mi to zawsze dużą satysfakcję :). Przed przystąpieniem do pracy, zawsze dobieram sobie niezbędne akcesoria, którymi będę się posługiwać. Przeważnie są nimi m.in. forma do ciasta, tortownica oraz zakupiona ostatnio na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw poręczna łopatka do ciasta. Za ich pomocą przygotowanie każdego tortu nie stanowi dla mnie żadnego problemu.
OdpowiedzUsuńMąki stanowczo za dużo
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńZ 3 jajek ma taki wyrosna i na 3 części podzielić? Wontpie w to
OdpowiedzUsuńJak na pierwszy raz robienia z tego przepisu, wyrósł ładnie i dało się podzielić na 3 części
OdpowiedzUsuń