poniedziałek, 14 kwietnia 2014

BISZKOPT DO MAŁEJ TORTOWNICY (18CM)

Nie zawsze planujemy zrobić duży tort, czasami na mniejsze okazje lub tak po prostu gdy mamy ochotę sprawdza się torcik z małej blaszki (18cm), wypróbowałam kilka przepisów na biszkopt i chyba ten najbardziej mi odpowiada, jeśli chcemy by był ciemniejszy należy dodać więcej kakao, lub nie dajemy wcale gdy ma być jasny, polecam, można go spokojnie przekroić na 3 grube płaty, dzięki temu torcik będzie bardziej efektowny :)


                                                                     SKŁADNIKI:


  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 1/3 szkl cukru
  • 120g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao

                                                            PRZYGOTOWANIE:

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając połowę cukru, w drugiej misce ubić mikserem żółtka z pozostałą ilością cukru na gładką masę, dodać pianę do żółtek i wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao, dokładnie ale delikatnie wymieszać, przygotowaną masę wlać do tortownicy 18cm, dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć do rozgrzanego piekarnika do 160-170 stopni na ok.35-40 minut (do suchego patyczka), ja upieczony biszkopt zostawiam do ostygnięcia w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, ostygnięty biszkopt przekroić dużym nożem dwa razy, czyli mamy trzy płaty.






15 komentarzy:

  1. Super przepis! Biszkopt wyszedł wysoki i puszysty. Po prostu idealny. Wypróbowałam kilka przepisów na biszkopt ale ten był najlepszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tej mąki jest stanowczo za dużo! Właśnie zmarnowałam wszystkie składniki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z tym przepisem wykonywałem swój pierwszy blat i smakował naprawdę dobrze :)
    Chciałbym jednak nauczyć się robić takie torty: https://e-torty.pl/kategoria/torty-artystyczne-3D. Chyba jeszcze za wcześnie na takie propozycje, ale ostatnio miałem okazję próbować i byłem zachwycony.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mozna dsc make zwykla zamiast tortowej

    OdpowiedzUsuń
  5. Z tym przepisem przygotujesz dobre ciacho dla ptakow gdy mrozy. Ilosc maki jak na drozdzowe. Absolutnie odradzam robienie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pieke drugi raz wciągu 6mieś.i ponownie wyrósł z ledwości do pełnej foremki. Nie ma.mowy o podziale na 3cześci.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam piec torty. Sprawia mi to zawsze dużą satysfakcję :). Przed przystąpieniem do pracy, zawsze dobieram sobie niezbędne akcesoria, którymi będę się posługiwać. Przeważnie są nimi m.in. forma do ciasta, tortownica oraz zakupiona ostatnio na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw poręczna łopatka do ciasta. Za ich pomocą przygotowanie każdego tortu nie stanowi dla mnie żadnego problemu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Z 3 jajek ma taki wyrosna i na 3 części podzielić? Wontpie w to

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak na pierwszy raz robienia z tego przepisu, wyrósł ładnie i dało się podzielić na 3 części

    OdpowiedzUsuń