SKŁADNIKI:
- 350g herbatników kakaowych
- 150g masła
- 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
- 4 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szkl. gorącej wody
- 4 łyżki soku z cytryny
- 3/4 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 200g jagód
- 200g malin
- 3-4 brzoskwinie
- 600 ml śmietanki 30% + 6 łyżek cukru
- owoce do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Herbatniki zmielić blenderem, dodać roztopione masło, dobrze połączyć, następnie wyłożyć dno tortownicy 24 lub 26cm, trzeba dobrze dociskać rękoma.
Ser zmiksować z cukrem, cukrem waniliowy i sokiem z cytryny, śmietankę ubić z kilkoma łyżkami cukru, 1/3 śmietanki dodać do sera, dokładnie wymieszać, następnie dodać ostudzoną żelatynę, która zaczęła gęstnieć, wymieszać mikserem, podzielić ser na 3 miseczki, do jednej dodać jagody, wymieszać i wyłożyć na herbatnikowy spód, formę włożyć do dolnej szuflady zamrażarki, do drugiej porcji sera dodać brzoskwinie pokrojone w kostkę, wymieszać, wyłożyć na warstwę jagodową, gdy lekko stężeje, dalej schować do zamrażarki, do ostatniej porcji sera dodać maliny, wymieszać i wyłożyć na warstwę z brzoskwiniami, do zamrażarki, do pozostałej śmietanki dodać śmietan fix lub łyżkę żelatyny rozpuszczoną w 1/5 szkl. wody, wymieszać mikserem, wyłożyć na stężałą warstwę sera z malinami, sernik chowamy do lodówki do całkowitego stężenia, dekorujemy owocami.
Śliczny :)
OdpowiedzUsuń❤️💚💙💛💜💖💝💝💋💋💋💋🎂
OdpowiedzUsuń