SKŁADNIKI:
- 2 i 1/3 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 3 jaja
- 150g jogurtu typu greckiego
- 1 cukier waniliowy
- 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150-200g borówek
PRZYGOTOWANIE:
Jajka zmiksować z cukrami na jasną, puszystą masę, dodać jogurt, lekko wymieszać mikserem, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem, dokładnie wymieszać. Borówki lekko oprószyć mąką.
Dno formy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać połowę ciasta i ułożyć połowę borówek, następnie wykładamy resztę ciasta i układamy pozostałe borówki, formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika, do 180 stopni, piec ok. 50 minut (do suchego patyczka). Ja mam dwie takie formy, więc zawsze robię podwójnie, drugie można zrobić z innymi owocami, można użyć też małej keksówki :)
mmm jakie apetyczne :3
OdpowiedzUsuńSmacznie ;-)
OdpowiedzUsuńPyszne, szybkie i proste :) Uwielbiam takie ciasta.
OdpowiedzUsuńPróbowałam! Jest mega:-)
OdpowiedzUsuń