SKŁADNIKI:
- 300g mąki
- 150ml mleka
- 22g drożdży
- 30g cukru
- 40g roztopionego masła
- 2 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1 I 1/2 kostki twarogu
- 1-2 łyżki śmietany
- cukier w zależności jaki chcemy słodki twarożek
- truskawki
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy lekko podgrzane mleko i 1/3 przesianej mąki, robimy rozczyn, czyli dokładnie wymieszać, miskę przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut. Gdy rozczyn urośnie mieszamy go z resztą mąki, roztopionym masłem, żółtkami i szczyptą soli, ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki, w razie potrzeby dosypać trochę mąki, odstawiamy do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1cm, wykrawamy kubkiem koła i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakładamy twarożek o pokrojone truskawki, smarujemy białkiem boki drożdżówek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy przez ok. 20 minut, aż wyrosną i się zarumienią.
Bardzo lubię takie drożdżówki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam w wolnej chwili do mnie