SKŁADNIKI:
- 1kg cukinii
- 6 łyżek mąki
- 3 jajka
- 2 cebule
- 150g boczku wędzonego-parzonego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (chyba że cukinia jest duża i ma dużo ziaren, wtedy wydrążamy miąższ), przekładamy do miski, posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na 15 minut, po tym czasie przekładamy na sitko i odsączamy sok.
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni, na odrobinie oleju, dodajemy do odsączonej cukinii, dodajemy mąkę i jajka, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nakładamy łyżką placuszki, smażymy z oby stron na średnim ogniu, aż się zarumienią, smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz