SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 400g mąki
- 200g masła lub margaryny
- 60g cukru pudru
- 3 żółtka+1 białko
- trochę cukru trzcinowego do posypania ciasta
FARSZ:
- 800g jabłek, umytych, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych, pokrojonych w plastry
- 2 pomarańcze, wyszorowane, obrane, wyfiletowane
- 400g brzoskwiń, umytych, pozbawionych pestek, pokrojonych na kawałki
- 40g masła
- 40g cukru trzcinowego
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 50g biszkoptów, pokruszonych
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło lub margarynę, cukier puder i żółtka, za pomocą noża wszystko siekamy, następnie zagniatamy ciasto, do uzyskania jednolitej masy, dzielimy na dwie równe części, owijamy osobno w folię spożywczą i chowamy do lodówki na godzinę.
Farsz:
W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy cukier, gdy się rozpuści, dodajemy jabłka, brzoskwinie i pomarańcze, prażymy do momentu, kiedy odparuje trochę sok, a owoce zrobią się miękkie, zdejmujemy z ognia, dodajemy cynamon i pokruszone biszkopty, w razie gdybyśmy mieli kwaśne owoce, można jeszcze dosłodzić, odstawiamy do przestygnięcia.
Wyciągamy jedną część ciasta, rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm, nadajmy kształt blachy, ja robiłam w kwadratowej formie 24x24cm (najlepiej w formie do tarty), formę smarujemy margaryną i prószymy bułką tartą ,wykładamy ciasto, powinno nachodzić na boki, nakładamy przestudzony farsz, na farsz drugą część ciasta, również rozwałkowaną, brzegi powinny się stykać, łączymy je palcami, ciasto nakłuwamy z wierzchu nożykiem, a na środku robimy dziurkę w kształcie krzyżyka, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem, ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 220 stopni, na 10-12 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 15 minut, powinno mieć ładny złoty kolor, upieczone odstawiamy do przestygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz