SKŁADNIKI:
- 300g makaronu farfalle
- 500g mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki
- puszka pokrojonych pomidorów
- 1 większy bakłażan lub 2 małe
- 1 cebula
- 1 pęczek bazylii
- 3 ząbki czosnku
- mozzarella 1-2 kulki
- ser żółty
- olej
- sól, pieprz biały
- zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE :)
Makaron gotujemy al dente, w osolonej wodzie, po ugotowaniu polewamy zimną wodą, żeby się zahartował.
Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i lekko przesmażamy, dodajemy pokrojony czosnek, a po chwili pokrojony w kostkę bakłażan (wcześniej umyty i osuszony), do całości dodać jeszcze odrobinę oliwy, posolić i podsmażyć, bakłażan powinien zmięknąć, ale żeby był lekko chrupiący. Całość przekładamy do większej miski.
Na tą samą patelnię wrzucamy mięso mielone, dodajemy łyżkę oleju, a następnie podsmażamy doprawiając solą i pieprzem, po chwili dodajemy łyżkę ziół prowansalskich i pokrojoną bazylię, mieszamy, dodajemy puszkę pomidorów jeszcze chwilę podsmażamy, całość przekładamy do miski z bakłażanem, dodajemy mozzarellę pokrojoną w kostkę i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym żółtym serem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekamy przez ok.20-25 minut, gotową można posypać posiekaną bazylią.
W oryginalnym przepisie dodaje się jeszcze oliwki, kapary i szynkę szwardzwaldzką, ominęłam bo akurat nie miałam w domu, dodam następnym razem bo zapiekanka była bardzo smaczna i jeszcze ją zrobię :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz