SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 1 jajko
- 100g cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
MASA SEROWA:
- 1 kg sera w wiaderku
- 1 szkl. cukru
- 3/4 szkl. oleju
- 1 cukier waniliowy
- 1 i 1/2 op. budyniu śmietankowego
- 2 jajka
- 3 zółtka
- 1/2 l mleka
PIANA:
- 3 białka
- 1/3 szkl. cukru
- kilka łyżek wiórek kokosowych
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę (ma być dość luźna), włożyć na 15 minut do lodówki, następnie wyłożyć do posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą formy, piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut, aż się zarumieni.
MASA:
Olej rozetrzeć z cukrem, dodać ser, jajka, żółtka, cukier waniliowy i budyń rozrobiony w zimnym mleku, wszystko dokładnie wymieszać, wyłożyć na przygotowany i ostudzony spód, włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180-200 stopni i piec przez 40 minut.
Ubić białka na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać, dodać wiórki i wymieszać, wyłożyć pianę na sernik i piec jeszcze przez 20 minut.
Sernik ten wygląda bardzo pysznie, porywam kawałek. Uwielbiam tę piankę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.