SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- 2 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 szkl. oleju
- 1 szkl. mleka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sodki
- 400 ml. śmietanki 30% (polecam z Lidla w kubeczkach)
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
- śmietan fix
- czekolada
- dżem malinowy lub lub owoce
PRZYGOTOWANIE:
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i dalej miksujemy, dodajemy mleko, mąkę, sodę, kakao i proszek, mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach, masę przelać na formę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok.40 minut.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, na koniec dodajemy śmietan fix i dokładnie mieszamy.
Ostudzone ciasto przekrawamy na pół, pierwszy krążek smarujemy dżemem i bitą śmietaną, nakładamy drugi krążek i polewamy czekoladą (rozpuszczoną z 2 łyżkami mleka), wierzch dekorujemy owocami i wstawiamy do lodówki do schłodzenia, smacznego :)
Pyszne ciasto,właśnie takie lubię najbardziej,ja kupuję czekoladę Fincarre z Lidla,jest rewelacyjna do ciast i polew.Ciasto super...
OdpowiedzUsuńDzien dobry, a czy biszkoptu rzeczywiście nie trzeba nasączyć? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń