SKŁADNIKI:
- 1 i 1/2 szkl mąki
- 1/2 szkl cukru
- 1 jajo
- 110g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 nieduże jabłka
- 1/2 szkl obranych migdałów
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy.
Masło ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy jajko i dalej ucieramy, dodajemy mąkę, sodę, i cynamon, mieszamy do ich połączenia, na koniec dodajemy jabłka i posiekane migdały.
Przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na ok.godzinę. Ze schłodzonego ciasta wilgotnymi rękoma formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (ja uformowałam większe) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 15-20 minut w temp.180 stopni, aż się zarumienią, smacznego :)
Czuję zapach migdałów i jabłek ,chętnie bym się poczęstowała,świetny przepis kuchni Lidla :)
OdpowiedzUsuń