SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 5 jajek, osobno żółtka i białka
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szkl. cukru
- 300 ml. śmietanki 30%
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
- śmietan fix
MUS BRZOSKWINIOWY:
- puszka brzoskwiń
- galaretka brzoskwiniowa
DODATKOWO:
- 1/2 tabliczki czekolady rozpuszczonej z dwiema łyżkami mleka
PRZYGOTOWANIE:
Brzoskwinie odsączyć i zmiksować, połączyć z galaretką rozpuszczoną w szklance wrzątku, ostygniętą zostawić w lodówce, aż zacznie tężeć.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, na koniec dodać śmietan fix i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, ciągle miksując stopniowo dodawać cukier, następnie dodajemy żółtka i dalej miksujemy, dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy, aż składniki się połączą, ciasto rozprowadzić na dużej blaszce (takiej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec ok. 15 minut.
Gotowe ciasto wyciągnąć od razu z piekarnika i położyć na posypanej cukrem pudrem bawełnianej ściereczce papierem do góry, delikatnie ściągnąć papier i zwinąć w rulon, wzdłuż dłuższego boku, zostawić do ostygnięcia.
Roladę rozwinąć, posmarować tężejącym musem, na mus rozsmarować bitą śmietanę i zwinąć, wierzch oprószyć cukrem pudrem i udekorować czekoladą, zostawić w lodówce do schłodzenia :)
Jak ładnie zwinięta :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować, ponieważ jeszcze nigdy nie robiłam samodzielnie rolady;)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco, rolada prosta w przygotowaniu i pyszna :)
Usuń