SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 600g mąki pszennej
- 80g margaryny
- 250ml mleka
- 1/3 szkl. cukru
- szczypta soli
- 40g świeżych drożdży
MASA SEROWA:
- 1/5 kostki twarogu
- 1 żółtko (białko zostawić)
- 2-3 łyżki śmietany
- cukier waniliowy
- sok z połowy cytryny
- cukier puder (słodzimy wg. uznania)
PRZYGOTOWANIE:
Mleko podgrzać z margaryną, aż margaryna się rozpuści (nie gotować), dodać drożdże i cukier, wymieszać, do miski wsypać mąkę i szczyptę soli, dodać resztę składników, zagnieść jednolite ciasto, powinno być pulchne i odchodzić od rąk, miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 h do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić, rozwałkować na grubość ok. 4-5 mm, wycinać prostokąty, w zależności ja chcemy duże drożdżówki, na każdy prostokąt nakładamy twaróg, zwijamy, układamy na blaszce i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, następnie wierzch smarujemy białkiem, wymieszanym z odrobiną mleka, piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 15 minut, aż się zarumienią, smacznego :)
Nie ma to jak dobra, domowa drożdzówa! :)
OdpowiedzUsuńAle smakowite. :) I jak ciekawie wyglądają!
OdpowiedzUsuńMmm, zdecydowanie pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń