SKŁADNIKI:
- 1kg twarożku sernikowego w wiaderku
- 4 płaskie łyżki żelatyny
- 200ml śmietanki 30%
- sok z połowy cytryny
- 1szkl. cukru
- masło do wysmarowania formy
- kruche ciastka np. sasanki
- 2 galaretki o smaku owoców leśnych
- 1 szkl. jagód
PRZYGOTOWANIE:
Tortownicę wysmarować masłem i posypać pokruszonymi ciastkami, mają stworzyć cienką warstwę, schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, galaretki rozpuścić w trochę mniejszej ilości wody niż na podane na opakowaniu, żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl, gorącej wody,.
Twarożek przełożyć do miski, dodać cukier, sok z cytryny, ostudzoną żelatynę i wymieszać mikserem, dodać ubitą śmietankę i połowę jagód, wymieszać łyżką, przełożyć masę do formy na pokruszone ciastka, na wierzch wysypać resztę jagód i zalać tężejącą galaretką, odstawić do lodówki, do całkowitego stężenia, smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz