SKŁADNIKI:
- 500g mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 2 kostki twarogu (polecam Pilos z Lidla)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sodki
- 3 łyżki octu
- 1 mała śmietana
PRZYGOTOWANIE:
Na stolnicy łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto, ma być gładkie, trochę lepkie i pulchne, następnie oprószyć mąką i podzielić na 2-3 części, każdą rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm, szklanką wykrawamy kółka, a w każdym kółku kieliszkiem wykroić środek, na patelni na rozgrzanym oleju smażymy nasze oponki i środki, leju powinno być na równi z ciastem, gdy się zarumienią wyciągamy, lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem, najlepiej smakują świeże, chociaż na następny dzień je się również ze smakiem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz