SKŁADNIKI:
- 2 i 1/4 mąki pszennej
- 5 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szkl. mleka
- 200g masła
- 500g umytych, obranych truskawek
- 1 cukier waniliowy
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
Do rondelka włożyć posiekane masło, dodać cukier waniliowy i mleko, podgrzać, aż masło się rozpuści, odstawić do ostygnięcia.
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier miksujemy, aż masa będzie gęsta i cukier się rozpuści, stopniowo dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy mikserem.
Do jajecznej masy stopniowo dodawać masło i wymieszać, na koniec dodajemy partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub robotem na niskich obrotach.
Ciasto przelać do formy 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, truskawki oprószyć dwiema łyżkami mąki, poprzecinać na połówki i ułożyć na cieście, ja ułożyłam trochę za mało, można zakryć całe ciasto, formę włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok. 55 minut, po upieczeniu jak przestygnie posypać cukrem pudrem :)
Smacznie wygląda, ja kupiłam w Lidlu borówki więc zrobię takie z borówkami, mniam....
OdpowiedzUsuń