SKŁADNIKI:
- 15 dkg masła
- 2/3 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 5 jajek
- 2/3 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka łodyg rabarbaru
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 10 dkg mielonych migdałów lub w płatkach
PRZYGOTOWANIE:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać 2 całe jajka i 3 żółtka, dalej ucierać, wsypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, dobrze wymieszać składniki mikserem.
Formę 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki, ułożyć na wierzchu ciasta, formę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 25 minut.
Białka z 3 jajek ubić na sztywną pianę, dosypać cukier puder i ubijać, aż piana będzie gładka i lśniąca, dosypać migdały i wymieszać.
Ciasto wysunąć z piekarnika, na wierzchu rozsmarować bezę, piec jeszcze 25 minut w temp. 180 stopni, aż beza będzie zarumieniona :)
Robiłam bardzo podobny, coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne ciasto,akurat kupiłam w Lidlu rabarbar i myślę że się skuszę na to ciasto,z bezą jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńWLASNIE SKUSILAM SIE BO SMAKOWICIE WYGLADA -JUZ SIE PIECZE,ZOBACZYMY CO MI WYJDZIE......
OdpowiedzUsuńNa pewno ciacho będzie pyszne :)
Usuń