SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 2 szkl. mąki
- kostka margaryny lub masła
- 2 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- 1 płaska łyżka cynamonu
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać szklankę mąki i dokładnie wymieszać, rozpuścić margarynę lub masło, podgrzać i wlać do masy, wymieszać i dodać resztę mąki, proszek do pieczenia i cynamon, całość dokładnie wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą, jabłka obrać i pokroić w cząstki, usuwając pestki, do tortownicy wlewamy 1/3 ciasta, ułożyć owoce, wlać pozostałe ciasto i ułożyć pozostałe owoce, wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez ok.45-50 minut, po przestygnięciu można posypać cukrem pudrem, smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz