SKŁADNIKI:
- 190g mąki pszennej przesianej przez sito
- 70ml mleka
- 20g drożdży
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 1 cukier waniliowy
- 100g masła, roztopionego
- 100g cukru trzcinowego
- 200ml śmietanki 30%, schłodzonej, ubitej
- 200-250g świeżych malin, borówek lub truskawek
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozcieramy z połową cukru trzcinowego, aż uzyskamy płynną konsystencję, mleko podgrzewamy, do płynnych drożdży stopniowo dodajemy rotopione masło, cukier waniliowy, stopniowo mąkę (niewielką część zostawiamy) i podgrzane mleko, mieszamy.
1 jajko i 1 żółtko ubijamy mikserem z drugą połową cukru trzcinowego, do ciasta dodajemy ubite jajka i resztę mąki, całość łączymy, przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.30-40 minut, wyrośnięte ciasto mieszamy i pieczemy tradycyjnie w gofrownicy, podajemy z bitą śmietaną, owocami, dodatkowo można podać owoce w żelu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz