SKŁADNIKI:
- 1 kg mąki pszennej
- 75dkg masła
- 2 cukry waniliowe
- 4 jaja
- 1 i 1/2 szkl cukru pudru
- gęste powidła śliwkowowe
Mąkę z cukrem wymieszać, dodać masło i posiekać z mąką, dodać jaja i zagnieść jak na kruche ciasto.
Wstawić do lodówki min. na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na 0,5cm i foremkami wycinać kształty, na każde ciastko łyżką nałożyć przesmażone wcześniej powidła, ale nie gorące (przsmażamy przed pieczeniem, wtedy mogą ciastka dłużej leżeć).
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temp. 180C przez ok. 20 minut, aż się lekko zarumienią.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temp. 180C przez ok. 20 minut, aż się lekko zarumienią.
Zamiast powideł można dać gęstą marmoladę, gdy ktoś nie chce robić ciastek w hurtowej ilości jak ja,to można zrobić z pół porcji, smacznego :)
Pysznie wygłądają :)
OdpowiedzUsuń