SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 5 jaj (osobno żółtka i białka)
- 100g gorzkiej czekolady (polecam z Lidla, ma duża zawartość kakao)
- 125g masła
- 1/5 łyżki kawy rozpuszczanej
- 150g cukru
- 125g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem i rozpuszczoną, lekko przestudzoną czekoladą, dodać kawę rozpuszczoną w jednej łyżce wody, wszystko zmiksować, stale miksując dodawać stopniowo żółtka, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać, białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i dokładnie wymieszać, ciasto przełożyć do formy 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do rozgrzanego piekarnika do 170-180 stopni, piec przez ok.25-30 minut, do suchego patyczka, upieczone i lekko przestudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa blaty.
MASA CAPPUCCINO:
- 250g serka mascarpone
- 250ml śmietanki 30% (ja kupuję Pilos w kubeczkach)
- 60g kawy cappuccino
- 3 łyżki cukru
- śmietan fix
WIERZCH:
- 250ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru
- śmietan fix
- drylowane wiśnie (ja miałam taki nieduży słoik)
Serek mascarpone zmiksować z 60g kawy cappuccino (ewentualnie można trochę dosłodzić). Całą śmietankę, mocno schłodzoną ubijamy z cukrem na sztywno, na koniec dodajemy śmietan fix i dokładnie mieszamy, dzielimy na pół, jedną połowę miksujemy z serkiem mascarpone, drugą zostawiamy na wierzch.
Na pierwszą część ciasta nakładamy wiśnie, można też delikatnie nasączyć sokiem z wiśni, na to nakładamy masę cappuccino, przykrywamy drugim blatem ciasta, znów lekko nasączamy i nakładamy bitą śmietanę, całość posypujemy kawą cappuccino, ciasto przechowywać w lodówce i podawać schłodzone, smacznego :)