SKŁADNIKI:
- 2 szkl. mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku
- 2 łyżki śmietany lub gładkiego twarożku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki brązowego cukru
- 3/4 szkl. wody gazowanej
- dwie garście drylowanych wiśni
PRZYGOTOWANIE:
W misce łączymy wszystkie składniki oprócz wiśni, dokładnie mieszamy trzepaczką na gładką masę, ciasto ma być troszkę bardziej gęste niż na naleśniki, dodajemy wiśnie i mieszamy, na patelni rozgrzewamy olej i małą chochelką nalewamy ciasto, smażymy z obu stron na złoty kolor, smażyć należy na średnim palniku, bo mogą się przypalić, można nakłuć widelcem i sprawdzić czy ciasto nie jest surowe, placuszki wychodzą pyszne i dzięki wiśniom lekko wilgotne, gotowe podajemy posypane cukrem pudrem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz