SKŁADNIKI:
- kostka margaryny
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki cukru
- 4 żółtka
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2-3 jabłka
- powidła śliwkowe lub wiśniowe
- 4 białka
- 1/3 szkl. cukru
PRZYGOTOWANIE:
Margarynę ucieramy z cukrem i śmietaną, dodajemy żółtka, mąkę, proszek i cukier waniliowy, ponownie ucieramy, lub wyrabiamy ręką.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy 1/3 szkl. cukru i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści, a masa będzie gęsta i lśniąca.
Ciasto dzielimy na pół, a jedną część jeszcze na pół, połową ciasta wykładamy blachę 24x24cm (lub trochę większą), smarujemy powidłami, układamy jabłka, obrane i pokrojone w plastry, kruszymy (a raczej skubiemy rękoma) 1/4 ciasta, wykładamy bezę, a na nią resztę ciasta. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
Pyszności. Nabrałam ochoty na to ciacho :-)
OdpowiedzUsuńPolecam, ciacho bardzo smaczne :)
Usuńsmacznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńPyszne i szybkie ciasto, muszę skozystac z przepisu, polecam wypróbowac przepis na lody :)
OdpowiedzUsuńhttp://kuchnialidla.pl/product/lody-smazone-z-sosem-wisniowo-imbirowym
musiało być bardzo pyszne - pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńO tak, było pyszne :)
Usuń