SKŁADNIKI:
- 3 białe parzone kiełbasy
- 500g boczku pokrojonego w plastry
- 2 i 1/2 cebuli
- 1/2 l żuru (zakwasu) w butelce
- 150g chrzanu sarmackiego (tartego)
- 3 ząbki czosnku
- sól, biały pieprz
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 3-4 liście laurowe
- ok. 20-30ml oleju
- 3-4 ziemniaki, obrane, pokrojone w ćwiartki
- 1 marchew (można nie dodawać )
- łyżka suszonego majeranku
PRZYGOTOWANIE :
Pokrojony boczek, 2 rozgniecione ząbki czosnku i 3-4 liście laurowe, majeranek (1/2 łyżki) wrzucamy do garnka z 2 litrami wody, gotujemy.
Białą kiełbasę nacinamy w poprzek z dwóch stron, 1 ząbek czosnku drobno siekamy, 1 cebulę kroimy w plastry, do naczynia żaroodpornego nalewamy olej, wykładamy cebulę, posypujemy majerankiem, kładziemy białą kiełbasę, na wierzch czosnek i polewamy odrobiną oleju, pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni, przez 25-30 minut.
Cebulę kroimy na pół i opalamy połówki nad gazem (lub na patelni), opalone kawałki wrzucamy do gotującego się wywaru na 5-10 minut, z wywaru wyjmujemy boczek, a dodajemy ziemniaki i marchew, boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną cebulki i majerankiem, cebulę wyjmujemy z wywaru, a dodajemy podsmażony boczek. Zakwas na żur mieszamy, dolewamy do garnka, od czasu do czasu mieszamy.
Na samym końcu dodajemy chrzan i mieszamy, doprawiamy solą i białym pieprzem, zagotowujemy, podajemy z białą kiełbaską i jajkiem, smacznego :)
Można oczywiście kełbaski i boczku nie podpiekać, a gotować raze, później wyciągąć, pokroić na kawałki i dodać pod koniec gotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz