SKŁADNIKI:
- 150g cukru pudru
- 175g margaryny lub masła
- 3 jajka
- 175g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki soku pomarańczowego\
- skórka starta z 1 pomarańczy
LUKIER:
- 100g cukru pudru
- 3-4 łyżki soku pamarańczowego
PRZYGOTOWANIE:
Utrzeć na pulchną masę cukier z margaryną lub masłem, stopniowo dodawać jajka i dokładnie ucierać, dodać mąkę i wymieszać. Podzielić masę na pól, do jednej dodać kakao i mleko, dokładnie wymieszać, do drugiej połowy dodać sok pomarańczowy i skórkę. Nakładać na przemian łyżką do formy (ja posypałam formę bułką tartą, ale lepiej wyłożyć papierem do pieczenia), rozprowadzić i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec przez ok. 25-30 minut, gotowe ciasto odstawić do wystygnięcia, następnie wierzch posmarować lukrem, można dodatkowo udekorować czekoladą :)
Pysznie wygląda,akurat byłam w Lidlu i kupiłam pomarańcze więc chyba się skuszę na ten świetny placek :)
OdpowiedzUsuńlubię połączenie czekolady i pomarańczy:)
OdpowiedzUsuńtakie domowe, mniam mniam!
OdpowiedzUsuńMniam, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńpołączenie czekolady i pomarańczy jest super :D
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty