SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mleka
- 1/2 szkl. oleju
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 3 duże łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę, dalej mieszając już tylko rózgą kuchenną dodajemy olej, mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem, sodą i kakao, dobrze wymieszać rózgą, ciasto przelewamy do tortownicy 20 lub 22cm, dno wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy lekko margaryną, ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok. 50 minut (do suchego patyczka), gotowe ciasto studzimy, urośnie nam ponad formę, więc górkę ścinamy (będzie do obłożenia boków), a resztę przekrawamy na 3 płaty (pamiętajmy żeby ściągnąć papier ze spodu) .
KREM:
- 600-700g malin
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozpuszczone w łyżce wody
- 3 łyżki żelatyny
- 500g mascarpone
Maliny zgotować w garnuszku z cukrem i sokiem z cytryny, zmniejszyć ogień, dodać żelatynę i dobrze wymieszać, żeby się rozpuściła, dodać rozpuszczoną mąkę, wymieszać i odstawić do ostygnięcia, najlepiej zrobić dzień wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce, dobrze schłodzone mascarpone zmiksować, dodać 3/4 frużeliny malinowej i jeszcze przez chwilę wymieszać mikserem.
Odciętą górkę ciasta pokruszyć, a blaty ciasta można delikatnie nasączyć herbatą z cytryną.
Na pierwszy blat rozsmarować część kremu, przykryć drugim blatem, znów krem i przykładamy trzeci blat, boki smarujemy resztą kremu i oblepiamy pokruszonym ciastem, na wierzch rozsmarowujemy odłożoną frużelinę malinową i dekorujemy malinami, torcik chowamy do lodówki do schłodzenia, smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz