SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
- 6 jaj
- 1 szkl. cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szkl. mąki
- 3 łyżki kakao
MASA:
- 500ml śmietanki 30 %
- 150-200 g twarożku np. sernikowego z wiaderka
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 3,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl. wrzątku
DODATKOWO:
- dżem wiśniowy
- 1,5 tabliczki czekolady rozpuszczonej z 3 łyżkami mleka
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt:
Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier, następnie dodać żółtka z proszkiem, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce mąki wymieszanej z kakao, ciasto wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej, pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30minut, gotowy zostawiamy do ostudzenia, a następnie przekrawamy na dwie części (z tortownicy wychodzą 3 blaty, a z prostokątnej blaszki dwa).
Masa:
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy twarożek i miksujemy, na koniec wlewamy rozpuszczoną i chłodną żelatynę, dokładnie wymieszać mikserem i schować do lodówki, aż stężeje.
Pierwszy blat biszkoptu posmarować dżemem, na to masa (trochę zostawić do dekoracji), przykryć drugim blatem i lekko docisnąć, na wierzch wylać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę, wyrównać, wierzch delikatnie podzielić na kwadraty i na każdy zrobić szprycą dekoracje z kremu, tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce.
Biszkopty przed przełożeniem można delikatnie nasączyć mocną herbatą, biszkopt będzie bardziej wilgotny.
Idealna:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pyszna :)
UsuńPiękna Ci wyszła, idealnie zgrabne kosteczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, to dla mnie najwspanialszy moment, zaraz po przekrojeniu ciasta, patrzeć jak pysznie warstwy wyglądają :)
UsuńW-z czyli smak wspomnień.
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto
Pozdrawiam
Rewelacja smak!
OdpowiedzUsuń