SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 250g margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto, następnie podzielić na dwie części 3/4 i 1/4, ciasto zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na ok. 30 minut, po tym czasie większą częścią ciasta wyłożyć spód tortownicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, podpiec przez 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, zostawić do wystudzenia.
MASA MAKOWA:
Ja robię na Święta masę z 0,5 kg maku, odkładam część do makowca, makówek i innych wypieków, tak więc 1/3 masy trafiła do tego ciasta, na ostudzony spód wyłożyć masę makową.
BUDYNIOWA PIANKA:
- 5 białek
- 3/4 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 op. budyniu waniliowego
- 1/2 szkl. oleju
Białka ubić na sztywno, cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy, gdy masa będzie gęsta i lśniąca wsypujemy budyń, mieszamy, dodajemy olej i jeszcze chwilę miksujemy, gotową pianę wylewamy na masę makową.
Na wierzch ścieramy pozostałe, zmrożone ciasto, ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 30-40 minut, wierzch powinien mieć piękny złoty kolor :)
Świetne ciasto! :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda znakomicie :) Ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuń