SKŁADNIKI:
CIASTO KRUCHE:
- 200g masła
- 100g cukru pudru
- 300g mąki
- 3-4 żółtka
MASA KOKOSOWA:
- 100g wiórków kokosowych
- 3-4 białka
- 2 łyżki cukru
GALARETKA MALINOWA:
- 250g mrożonych malin
- 25ml wody
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO KRUCHE:
Wszystkie składniki zagniatamy, odstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę, następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4mm , z ciasta wycinamy serduszka i nakłuwamy je widelcem.
MASA KOKOSOWA:
Wszystkie składniki łączymy, następnie prażymy w garnku na małym ogniu, aż białko się zetnie, przestudzoną masę szprycujemy na serduszka po ich obwodzie (wogóle mi to nie wychodziło, masa była zbyt sucha żeby się szprycować, trochę zrobiłam rękawem cukierniczym, ale musi być jakiś lepszy patent).
Pieczemy w temp 180 stopni przez 15 minut, aż się zarumienią.
GALARETKA MALINOWA:
Żelatynę moczymy w wodzie, maliny odparowujemy w garnku, dodajemy cukier, zestawiamy garnek z palnika i dodajemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia żelatyny, lekko gęstniejącą galaretkę nakładamy łyżeczką na upieczone, przestudzone kruche serduszka.
Super :) Podoba mi się ten pomysł :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasteczka,u mnie również słodki pmysł na walentynki z kuchni Lidla :)
OdpowiedzUsuńzapraszam.