SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 3 szkl. mąki
- 250g margaryny
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1/2 szkl. drobnego cukru
- łyżeczka sody
- 2 płaskie łyżki kakao
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto, następnie zawijamy w folię i chowamy do lodówki na ok. 1 godzinę, wtedy lepiej będzie je formować.
Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości wiśni, wkładać do rozgrzanej i wysmarowanej olejem formy, tak na prawdę to maszynkę trzeba wyczuć, ile dać ciasta i ile piec, żeby się nie przypaliły nasze łupinki orzeszków, powinny ładnie odchodzić od formy.
MASA BUDYNIOWA:
- 3 szkl. mleka
- 2 budynie waniliowe
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
W garnku zagotowujemy dwie szklanki mleka z cukrem, dodajemy budyń rozmieszany w szklance mleka, mieszamy, aż zgęstnieje, ostudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę, ciągle miksując dodajemy po łyżce zimnego budyniu, miksujemy aż masa masa będzie jednolita.
Łupinki nadziewamy kremem i chowamy do lodówki, krem stężeje, a ciasto będzie bardziej kruche, mi smakują najlepiej na następny dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz