poniedziałek, 26 stycznia 2015

KREM ORZECHOWY

Uwielbiam ten krem orzechowy, zawsze gdy go robię nie mogę powstrzymać się od podjadania łyżeczką, jest idealny do przekładania tortów, ciast, babeczek i różnych ciasteczek, sposób przygotowania jest prosty, tak więc polecam wszystkim :)



                                                                  SKŁADNIKI:

  • 2 szkl. łuskanych orzechów
  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 200g masła
  • 1/3 szkl. cukru pudru

                                                            PRZYGOTOWANIE:

Orzechy dobrze zmielić, mleko podgrzać w garnuszku, żeby było gorące, wsypać zmielone orzechy, dodać dwie łyżki cukru i dokładnie wymieszać, zostawić do ostygnięcia, masa zgęstnieje.
Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać orzechy i dokładnie wymieszać mikserem, przechowywać w lodówce, wtedy stężeje.


Masa idealna do ciast i ciasteczek :)



4 komentarze:

  1. oj i mnie skusiłaś tym kremem i jabłecznikiem, jadę w odwiedziny w sobote do znajmoych miałam zrobić sernik, żeby zabrać, zrobię jabłecznik z kremem orzechowym, wygląda obłędnie !

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie nadzienie do słonej wersji orzeszków?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak długo można przechowywać orzeszki z tym kremem?

    OdpowiedzUsuń