Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

sobota, 1 listopada 2014

PALUCHY WIEDŹMY

Paluchy lekko straszne, ale wbrew pozorom pyszne, maślane i lekko kruche, polecam szczególnie gdy mamy dzieci, będzie super zabawa, można dodatkowo z jednej strony posmarować czerwoną marmoladą, będą bardziej przerażające..:)



                                                                    SKŁADNIKI:

  • 100g masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • migdały

                                                            PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zagniatamy na jednolite ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki lub zamrażalnika na ok. 30 minut, wyjąć ciasto i formować palce, trochę mniejsze od naszych, bo w piekarniku urosną, połówki migdałów wciskamy w miejsce paznokcia, pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 200 stopni, aż się zarumienią.
Miłej zabawy :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz