SKŁADNIKI:
- 3 szkl. mąki
- 5 jajek, osobno żółtka i białka
- 1 margaryna
- 1 szkl. cukru
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 500g śliwek
- 1 cukier waniliowy
PRZYGOTOWANIE:
Margarynę rozpuścić, na stolnicy lub w misce zagniatamy ciasto z mąki, żółtek, ostudzonej margaryny, 1/2 szkl. cukru i proszku do pieczenia, ma ładnie odchodzić od rąk, dzielimy ciasto na pół, pierwszą połowę chowamy do lodówki, a drugą dzielimy jeszcze raz na pół, do jednej części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy, oba kawałki chowamy do zamrażalnika, białka ubijamy na sztywno, dodajemy resztę cukru i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści.
Formę 24x24 cm (lub większą) wykładamy papierem do pieczenia, następnie dużą częścią ciasta wykładamy całe dno, pokrojone śliwki posypujemy cukrem waniliowym i układamy na cieście skórką do dołu, na śliwki ścieramy na tarce, na grubych oczkach kawałek ciasta z kakao, na ciemne ciasto rozsmarowujemy pianę z białek, następnie wyjmujemy ostatni kawałek ciasta i ścieramy na pianę, formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 50 minut, pozostawiamy do ostudzenia :)
Wygląda pysznie, takie mięciutkie i soczyste od śliwek :)
OdpowiedzUsuńPlesniak...mmmm...moj ulubiony ! Właśnie się piecze ! :)
OdpowiedzUsuńfuu
OdpowiedzUsuńkrowa
UsuńRobimy ciasto
OdpowiedzUsuńSwietny przepis 😊 troszke go zmienilam, bo zamiast margaryny dalam maslo, dodalam powidla sliwkowe na spod ciasta i dalam okolo 850g sliwek. Wyszlo pyszne 👌 polecam 😊
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCzy dane piekarnika są wskazane dla pieczenia góra/dół czy tylko dół?
OdpowiedzUsuńA mnie zawsze opada Ale i tak jest pyszne.
OdpowiedzUsuńMi tez ha ha
UsuńSuper wyszło.2 blachy zrobilam. Ale mi ta piana zawsze opada ehhhh
OdpowiedzUsuń