SKŁADNIKI:
- 400ml maślanki
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 jabłka, obrane i pokrojone na drobne kawałki
- 2 łyżki cukru
- 2szkl. mąki
- olej do smażenia
W misce wymieszać maślankę z sodą, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać, smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, smażymy na średnim palniku, na małym gazie, placuszki się nie przypalą i będą ładnie wyrośnięte, następnym razem spróbuję z wiśniami, mmmm....:)
Takie robi moja mama! Chyba muszę zaraz polecieć do niej po 'pomoc', bo narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńA są bardzo smaczne, zastanawiam się jak będą smakować np. z wiśniami :)
UsuńBardzooo smacznie się zapowiada :D Mam w domu dość jabłek więc już wiem co zrobię :) Ile z tej porcji wychodzi placków ? :)
OdpowiedzUsuńJa nalewałam na patelnię taką małą chochelką i wyszło mi 12 placków, po 4 na każdej patelni, trzeba tylko smażyć na małym ogniu :)
UsuńIdealne na słodką kolację, naprawdę pycha :)
OdpowiedzUsuń