SKŁADNIKI:
- 8 kawałków schabu
- 8 kromek chleba
- 100 g startego sera
- 400 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 130 g masła
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- pęczek posiekanej bazylii
- sól i pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- skórka z 1 cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Kromki chleba opiekamy w tosterze lub piekarniku.
60 g masła rozpuszczamy w rondlu na małym ogniu, dodajemy mąkę i cały czas mieszamy, dodajemy mleko, mieszamy dokładnie i energicznie trzepaczką, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku, zestawiamy z ognia.
Kromki chleba smarujemy sosem beszamelowym i układamy w naczyniu żaroodpornym, na chlebie układamy plastry schabu wcześniej doprawione solą i pieprzem i grillowane na patelni, mięso polewamy sosem, całość posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut, aż ser się zarumieni.
Sos maślano-ziołowy:
Na małą patelnię ścieramy skórkę ze sparzonej i wyszorowanej cytryny, dodajemy 70 g masła, czekamy aż się podgrzeje, dodajemy natkę i bazylię, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, ściągamy z ognia.
Wyciągamy z piekarnika schab, wykładamy na talerz, polewamy delikatnie sosem maślano-ziołowym.
Fajne i smaczne przekąski na chlebie,ciekawy przepis kuchni Lidla,mniam...
OdpowiedzUsuń