SKŁADNIKI:
- 6 jajek
- 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. cukru
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szkl. oleju
- dowolne owoce
PRZYGOTOWANIE:
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać olej i dalej ubijać, dodać mąkę oraz proszek i dokładnie wymieszać, połowę ciasta wlewamy do podłużnej formy, wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą lub mąką, ciasto posypujemy owocami, do drugiej części ciasta dodajemy kakao i dwie łyżki wody, dokładnie mieszamy, aż ciasto będzie jednolite, wylewamy na owoce, przygotowane cisto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut, ja dałam mrożone owoce (wcześniej delikatnie posypałam je mąką) więc musiałam piec dłużej, ok. 1 h, do suchego patyczka, sprawdzamy na środku ciasta :)
pyszne ,proste ciasto do codziennej kawy..często takie robię używając przeróżnych owoców...polecam moje wynalezione nowe ciasto piegusek z kokosem i galaretką kiwi.pyszne! zapraszam na bloga,pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/piegusek-z-kokosem-i-galaretka-kiwi.html
Z kokosem musi być pyszne, mniam :)
OdpowiedzUsuń