SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA ANANASOWA:
- 1 puszka krojonych ananasów
- 200g masła
- 1 op. budyniu waniliowego
- 4 żółtka
- 3 łyżki wody
- 4 białka
- 200g wiórków kokosowych
- 1/2 szkl. cukru
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT: jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem i dokładnie, ale delikatnie wymieszać, przelać na wyłożoną papierem do pieczenia formę(28x23cm) i piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut.
MASA ANANASOWA: do rondelka wlewamy wodę i sok z ananasów, dodajemy budyń, cukier i żółtka, gotujemy budyń, następnie studzimy, dodajemy masło i ucieramy na jednolitą masę, dodajemy pokrojone ananasy i dokładnie mieszamy.
BEZA KOKOSOWA: z białek i cukru ubijamy sztywną pianę, dodajemy wiórki, mieszamy przelewamy do formy po biszkopcie wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy przez ok.35 minut w 170 stopniach, aż się zarumieni, mi wyszła bardziej chrupiąca niż chciałam, ale położyłam ją odwrotnie.
Ostudzony biszkopt nasączyć herbatą, na wierzchu rozsmarować masę, przykryć bezą, ciasto chłodzimy w lodówce, smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz