czwartek, 20 lutego 2014

ZAPIEKANKI

Na przekąskę, kolację lub gdy wpadną znajomi, często robię takie zapiekanki, można użyć chleba tostowego, chrupiących bagietek, lub innego ulubionego pieczywa, robię więcej farszu i chowam do lodówki, później tylko na bagietki i do piekarnika, mniam :)



                                                                   SKŁADNIKI:
  • 30dkg szynki
  • 30dkg sera np.gouda
  • 40dkg pieczarek
  • por
  • 1-2 łyżki majonezu

                                                             PRZYGOTOWANIE:

Szynkę i ser trzemy na tarce na grubych oczkach, dodajemy drobno posiekany por i wszystko mieszamy. Pieczarki podsmażamy na odrobinie oleju, tak żeby woda wyparowała, lekko je solimy i dodajemy do reszty składników, dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku, wszystko razem dokładnie mieszamy. Gotowy farsz nakładmy na przygotowane pieczywo i zapiekamy przez kilka minut w piekarniku, podajemy z ketchupem lub ulubionym sosem. 

1 komentarz: