SKŁADNIKI:
- sok i skórka z jednej małej pomarańczy
- sok pomarańczowy z kartonika
- 180g mąki pszennej
- 100g masła
- szczypta soli
- 4 jajka
- olej do smażenia
LUKIER POMARAŃCZOWY:
- 120g cukru pudru
- 20-30ml soku z kartonika
- otarta skórka z 1/2 pomarańczy
PRZYGOTOWANIE:
Z jednej małej pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy sok, uzupełniamy sokiem z kartonika, tak aby było łącznie 220ml.
220ml soku z pomarańczy, masło, 1/2 skórki z pomarańczy i szczyptę soli zagotowujemy w większym rondlu, następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszając parzymy przez mniej więcej 1 minutę, ciasto wyjmujemy z rondla i studzimy.
Do ciasta stopniowo dodajemy jajka i miksujemy.
Papier do pieczenia tniemy na kwadraty wielkości 10cm x 10cm, na każdy kwadrat szprycycujemy wianuszki(używamy karbowanej końcówki). Do garnka nalewamy olej, tak ok 3-4cm wysokości i podgrzewamy, w gorącym oleju umieszczamy nasze wianuszki wraz z papierem, po chwili papier się odklei, więc go usuwamy. Smażymy z obu stron na złoty kolor, po wyjęciu odsączamy na ręczniku papierowym.
Gotowe wianuszki polewamy lukrem i odstawiamy.
Wspaniałe ,przepis z sokiem bardzo mnie zaciekawił ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZ sokiem i skórką pomarańczy, są właśnie jeszcze pyszniejsze :)
UsuńZo za pysznośc ,często zaglądam do kuchni Lidla i myślę że przygotuję takie obważanki:)
OdpowiedzUsuńcudowne,aż kuszą :)
OdpowiedzUsuń