Kruche, maślane ciasteczka, do tego pysznie nadziane twarożkiem i jagodami, przepis z ,kuchni Lidla, :)
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 200g masła
- 50 ml zimnej wody
- 100g twarożku
- 1 cytryna
- 1/2 szklanka mrożonych jagód
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajo
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mąkę, 1 łyżkę cukru, masło zagniatamy razem, stopniowo dodajemy wodę i dalej zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli ciasto zacznie robić się zbyt wilgotne, nie dodajemy więcej wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez mniej więcej 30 minut.
W międzyczasie z cytryny ścieramy skórkę, mieszamy ją z jagodami, 1 łyżką cukru, mąką ziemniaczaną oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.
Sok z drugiej połowy cytryny mieszamy z twarożkiem i pozostałym cukrem.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy, za pomocą szklanki lub kubka wycinamy parzystą liczbę kółek, na połowę nakładamy łyżeczką twarożek i jagody, na drugiej połowie kółek robimy nacięcie w kształcie krzyżyka i przykrywamy nimi farsz, brzegi ciastek zaciskamy widelcem.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, blachę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy 20-25 minut, aż się zarumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz