Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

wtorek, 13 stycznia 2015

DOMOWA TORTILLA

Przepis bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a ja bardzo lubię tortillę, wystraczy zawinąć z warzywami, kurczakiem oraz sosem i mamy pyszne danie, polecam :)





                                                                       SKŁADNIKI:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • ok. 180 ml. gorącej wody
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli

                                                                PRZYGOTOWANIE:

Mąkę wymieszać z solą i zalać gorącą wodą (taka kilka minut po zagotowaniu), dodać olej i wymieszać, następnie zagniatamy ciasto przez kilka minut, gotowe przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut (żeby odpoczęło).
Ciasto dzielimy na 6-7 części, formujemy kulki, każdą cieniutko rozwałkowujemy (w razie potrzeby podsypać mąką), średnica może być troszkę większa od średnicy patelni, placki trochę się skurczą, smażymy na suchej, rozgrzanej patelni z obu stron, trzeba pilnować, żeby się nie przypiekły, tortilla powinna być zarumieniona i mieć charakterystyczne bąble, jak będzie zbyt długo się smażyć, może za bardzo wyschnąć i nie będzie można jej zwinąć.



1 komentarz:

  1. Taka domowa jest najlepsza, jak patrzy się na skład tych sklepowych to włos się na głowie jeży! :)

    OdpowiedzUsuń